Home / Penapis Air /

Berpantang Dalam Chicken Pox?

Berpantang Dalam Chicken Pox?

BERPANTANG DALAM CHICKEN POX?

Berpantang Dalam Chicken Pox 1

Dekat entry kali ni, admin nak share, pengalaman admin sendiri yang admin pon sebenarnya amazed. Yela, bayangkan selama ni admin tak pernah kisah pon air mandian macam mana, tak pernah nak ambil berat. Jadi, kali ni admin nak share perkara bermanfaat ni moga orang lain yang mengalami pon dapat avoid.

Dalam bulan Mei 2015, admin disahkan terkena virus chicken pox, aduhhh, sengsara nya amatt! Huhu. Tapi apa boleh buat, dah ketentuan Nya, redha jelah. Cumanya kami tetap berusaha cari penyelesaian lain selain dari rawatan kami dengan klinik berdekatan. Gugel punya gugel admin terjumpa lah satu post blogger berkenaan air mandian dalam tempoh terkena chicken pox ni. Dia sarankan untuk menggunakan air soft water dalam kegunaan seharian especially sewaktu mandi. Kerana kajian menunjukkan air mandian yang bersih dan ditapis dapat mengelakkan dari terkena ataupun menghindari dari jangkitan kuman dalam air terutama yang mengalami masalah kulit sensitif. Jadinya kami pon terus gugel apakah pembekal air bersih untuk mandian.

Nahh inilah hasilnya… 
berpantang dalam chicken pox 2Kami jumpa alat ni dari Coway. Nama dia Spa Water Softener. Bila dah buat research yang rapi, tengok testimoni sket, memang ada banyak perubahan kasteme yang menggunakannya. Yelah, kita hanya mampu berusaha, lepas tu berserah je pada Dia. Kami pon decide untuk order satu dan menggunakan bayaran monthly RM75 sahaja. Nak tahu resultnya? Haa nii dia,

Jengg jengg jengggg…
berpantang dalam chicken pox 3
Alhamdulillah! Memang tak sangka, dalam masa ±seminggu menggunakan soft water Coway, banyak improvement. Hati banyak senang sebab dah kembali hensem, hehe. Apa yang lagi menarik, sepanjang kena chicken pox ni, admin tak pantang makan apa apa pon. Yang penting cukup kan minum air yang bersih dan ditapis dan mandi air mandian yang bersih! Memang macam tak percaya, tapi itulah pengalaman admin sendiri. Parut pon dah takde dah sekarang. Haha.

Ehem, mesti korang nak tau kan apa benda laaa admin bebelkan pasal hard water la soft water laa, meh sini admin nak share sikit elmu moga bermanfaat dekat korang semua kayy;

Dulu dulu, masa darjah 4-5 dalam kelas sains, pernah tak kita belajar dua term femes ni; “Hard Water” dan “Soft Water”? Tapi sejauh manakah kita aware perbezaan term ni dan sejauh mana kita tahu tentang ia?

Hard Water: Bermaksud air yang mengandungi kalsium dan magnesium terlarut yang sangat tinggi.
Soft Water: Bermaksud air yang mengandungi kalsium dan magnesium terlarut yang sangat rendah.

Pernah tak kita perasan (selalunya di water heater elektrik) ada seakan lapisan film di kawasan pemanas air/paip yang seakan akan kotoran. Haa perasan kan? Tahu tak itu sebenarnya ialah mineral terlarut dalam air yang melekat di dasar selepas melalui proses pemanasan (boiling) mahupun terlalu lama mendap didalam paip? Contoh macam di bawah ni:
berpantang dalam chicken pox 4
berpantang dalam chicken pox 5

Dekat shower mandi jugak biasa terjadi! Macam kes admin dulu la. Hihi. So lepas ni, korang dah tahu kan kepentingan air mandi yang bersih ni, jangan pandang sebelah mata ja kay dan jangan compare dengan orang zaman dulu, sebab kualiti air orang zaman dulu tak sama dengan zaman sekarang yang banyak berlaku pencemaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *