Berpantang Dalam Chicken Pox?

Berpantang Dalam Chicken Pox?

BERPANTANG DALAM CHICKEN POX?

Berpantang Dalam Chicken Pox 1

Dekat entry kali ni, admin nak share, pengalaman admin sendiri yang admin pon sebenarnya amazed. Yela, bayangkan selama ni admin tak pernah kisah pon air mandian macam mana, tak pernah nak ambil berat. Jadi, kali ni admin nak share perkara bermanfaat ni moga orang lain yang mengalami pon dapat avoid.

Dalam bulan Mei 2015, admin disahkan terkena virus chicken pox, aduhhh, sengsara nya amatt! Huhu. Tapi apa boleh buat, dah ketentuan Nya, redha jelah. Cumanya kami tetap berusaha cari penyelesaian lain selain dari rawatan kami dengan klinik berdekatan. Gugel punya gugel admin terjumpa lah satu post blogger berkenaan air mandian dalam tempoh terkena chicken pox ni. Dia sarankan untuk menggunakan air soft water dalam kegunaan seharian especially sewaktu mandi. Kerana kajian menunjukkan air mandian yang bersih dan ditapis dapat mengelakkan dari terkena ataupun menghindari dari jangkitan kuman dalam air terutama yang mengalami masalah kulit sensitif. Jadinya kami pon terus gugel apakah pembekal air bersih untuk mandian.

Nahh inilah hasilnya… 
berpantang dalam chicken pox 2Kami jumpa alat ni dari Coway. Nama dia Spa Water Softener. Bila dah buat research yang rapi, tengok testimoni sket, memang ada banyak perubahan kasteme yang menggunakannya. Yelah, kita hanya mampu berusaha, lepas tu berserah je pada Dia. Kami pon decide untuk order satu dan menggunakan bayaran monthly RM75 sahaja. Nak tahu resultnya? Haa nii dia,

Jengg jengg jengggg…
berpantang dalam chicken pox 3
Alhamdulillah! Memang tak sangka, dalam masa ±seminggu menggunakan soft water Coway, banyak improvement. Hati banyak senang sebab dah kembali hensem, hehe. Apa yang lagi menarik, sepanjang kena chicken pox ni, admin tak pantang makan apa apa pon. Yang penting cukup kan minum air yang bersih dan ditapis dan mandi air mandian yang bersih! Memang macam tak percaya, tapi itulah pengalaman admin sendiri. Parut pon dah takde dah sekarang. Haha.

Ehem, mesti korang nak tau kan apa benda laaa admin bebelkan pasal hard water la soft water laa, meh sini admin nak share sikit elmu moga bermanfaat dekat korang semua kayy;

Dulu dulu, masa darjah 4-5 dalam kelas sains, pernah tak kita belajar dua term femes ni; “Hard Water” dan “Soft Water”? Tapi sejauh manakah kita aware perbezaan term ni dan sejauh mana kita tahu tentang ia?

Hard Water: Bermaksud air yang mengandungi kalsium dan magnesium terlarut yang sangat tinggi.
Soft Water: Bermaksud air yang mengandungi kalsium dan magnesium terlarut yang sangat rendah.

Pernah tak kita perasan (selalunya di water heater elektrik) ada seakan lapisan film di kawasan pemanas air/paip yang seakan akan kotoran. Haa perasan kan? Tahu tak itu sebenarnya ialah mineral terlarut dalam air yang melekat di dasar selepas melalui proses pemanasan (boiling) mahupun terlalu lama mendap didalam paip? Contoh macam di bawah ni:
berpantang dalam chicken pox 4
berpantang dalam chicken pox 5

Dekat shower mandi jugak biasa terjadi! Macam kes admin dulu la. Hihi. So lepas ni, korang dah tahu kan kepentingan air mandi yang bersih ni, jangan pandang sebelah mata ja kay dan jangan compare dengan orang zaman dulu, sebab kualiti air orang zaman dulu tak sama dengan zaman sekarang yang banyak berlaku pencemaran.

5 Tips Membeli Penapis Air Untuk Kegunaan Di Rumah

5 Tips Membeli Penapis Air Untuk Kegunaan Di Rumah

5 Tips Membeli Penapis Air Untuk Kegunaan Di Rumah

5 tips membeli penapis air untuk kegunaan di rumah

Salam tuan, area rumah saya kerap sangat takde air, anak anak kuat minum air pulak tu. Boleh tak tuan cadangkan saya apa ciri-ciri penapis air yang perlu ada untuk penapis air yang baik? Tq ye.

Dua respon di atas sering saya terima, berkenaan dengan penapis air apa yang sesuai untuk famili mereka. Berikut adalah 5 tips yang boleh dijadikan panduan untuk tuan dan puan yang tengah baca blog saya ni. Moga bermanfaat!

5 Tips Membeli Penapis Air untuk Rumah Anda

  1. Jenama yang dikenali. Apabila kita membeli jenama yang dikenali boleh mengelakkan kita dari menyesal later on. Jenama yang terkenal akan menjamin produk yang anda beli berkualiti. Alaa, macam pilih kasut la, kita prefer kasut Nike berbanding kasut jenama X. Walaupun kita tahu kasut Nike tu sememangnya mahal tapi bak kata orang tua, alah membeli menang memakai.
  2. Tidak Membabitkan Mana Mana Loan Bank Ataupun Pihak Ketiga. Haa ni kita sebagai end user kena sangat sangat berhati hati. Sebabnya, ramai dah yang tertipu. Clarify habis habis dengan ejen tu jika buat monthly payment adakah ianya melibatkan loan bank ataupun 3rd party. Jika ya, ELAKKAN! Kerana ianya akan melibatkan credit scoring kita dengan bank! Setakat ni, Coway sahaja yang menyediakan PAKEJ SEWA BELI yang tidak membabitkan pinjaman dengan bank mahupun pihak ketiga.
  3. Fungsi air sejuk dan panas. Alang alang dah nak beli penapis air, teruslah beli yang lengkap dengan suhu panas (air mendidih), suhu biasa (ambient) dan suhu sejuk. Kann senang kerja di dapur nanti. Nak prepare breakfast untuk anak anak pon sekejap je dah settle.
  4. Mempunyai  Kapasiti Tangki Simpanan Air Yang Besar. Ramai yang tersilap, mereka membeli penapis air sekadar untuk minum sahaja. Dah beli Penapis Air Coway tu, terus je purchase yang tank besar. Bukan untuk minum je, malah untuk masak, mandi baby pon sangat digalakkan!
  5. After sales servis yang berjadual. Yes kat point ni yang palinggg penting sekali. Sebab apa? Sebab kat sinilah banyak berlakunya filter sumbat, rosak, air tak sejuk, dan macam macam lagilah. Jadi, denga Coway, kami sememangnya menyediakan servis berkala setiap dua bulan sekali untuk memastikan produk beroperasi pada kadar optimum. Tengok link sini untuk lebih detail pakej Coway > http://www.cowayregiment.com/penapis-air-coway/
Tips Memilih Penapis Udara

Tips Memilih Penapis Udara

Tips Memilih Penapis Udara – 5 Tips Penting Anda Patut Tahu!
Assalamualaikum semua supporters Coway Regiment!


Terima kasih kerana sudi lagi singgah di web kami untuk mendapatkan latest info dan input input yang insyaAllah bermanfaat untuk anda. Selalu ramai pelanggan kami yang bertanyakan apakah perkara yang perlu di ambil kira untuk membeli penapis udara,

So,

Kali ni kami nak share TIPS MEMILIH PENAPIS UDARA

Tips tips Memilih Penapis Udara

» Pastikan ianya mempunyai pengesahan dari AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers). Apa itu AHAM? Oklah, kat sini kami brief sikit tentang AHAM untuk anda semua supaya lepas ni lebih teliti dalam membeli sebarang perkakas elektrik di rumah kayy.
AHAM ialah pihak ketiga yang menjalankan uji kaji kepada semua jenis perkakas rumah di SELURUH DUNIA seperti penghawa dingin, peti sejuk, mesin basuh, penyaman udara dan pembersih udara. Bagaimana nak tahu produk anda itu diluluskan oleh AHAM? Haa tengok contoh bawah ni;

tips memilih penapis udara 1Kalau anda dah jumpa tanda ‘right’ besor macam ni, meaning produk anda diluluskan oleh AHAM. Haa ni contoh produk produk penapis udara yang telah mendapat kelulusan dari AHAM.

tips memilih penapis udara 2
»
 Pastikan ianya dilengkapi HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter. Bawah ni kami tunjukkan macam mana rupa bentuk HEPA filter tu. HEPA filter ni sangat penting sebab ia boleh menapis sehingga 0.3 micro meter partikel yang berada di sekelilingnya. Tahukah anda saiz partikel habuk jerebu yang biasa di Malaysia ialah 2.5 micro meter?
tips memilih penapis udara 3 tips memilih penapis udara 4» Pastikan anda servis penapis udara anda berkala, untuk mengelakkan dari tersumbat atau pon keefektifannya berkurang.

» Pilih yang kurang bunyi memandangkan anda perlu meletaknya semalaman ketika tidur.

» Pastikan ianya mempunyai WARANTI PENUH produk untuk masa yang di tetapkan dan mempunyai after sales servis yang baik.

Adakah Air RO Merbahaya?

Adakah Air RO Merbahaya?

Adakah Air RO Merbahaya?

   Adakah Air RO Merbahaya? Dulu ramai di antara kita di momokkan dengan mitos bahawa dengan meminum air RO akan menyebabkan tulang reput dan membawa banyak lagi kesan penyakit. Sehinggakan suatu tahap doktor yang bijak pandai pon turut terpedaya dengan mitos seperti ini.
Di sini kami bukan menegakkan mana mana pendirian, tetapi kami hanya ingin menjelaskan bahawa tiada khilaf pun jika individu mengambil apa jua jenis air sekalipun asalkan ianya bersih dari bahan bahan berbahaya dan bakteria.
Yang penting kita mesti memilih air yang sudah ditapis kotorannya, bakteria dan paling penting logam berat.
Air RO sememangnya membuang semua mineral dan bendasing dalam air. Sumber terbaik untuk kita mendapatkan mineral ialah dari makanan, bukannya minuman.

Sebagai contoh, khasiat mineral dalam segelas susu segar bersamaan dengan 75 botol 500mL air mineral yang kita beli di kedai. Jadi mengapa bayar lebih untuk mendapatkan mineral yang penting untuk tubuh badan kita?

adakah air ro merbahaya?

Air RO sememangnya membuang semua mineral dan bendasing daripada air mentah. Ini adalah cara terbaik untuk membuang hampir 100% bendasing yang terdapat didalam air. Manusia mendapatkan mineral daripada sumber pemakanan, dan bukan melalui air minuman.

Menurut fakta WQA dan WHO, mineral inorganik yang ditemui dalam air adalah sangat kecil. Kita juga mendapat jumlah mineral yang cukup daripada 1 tablet vitamin berbanding meminum air mineral selama sebulan.