Perlukah Penapis Udara Dalam Rumah?

Perlukah Penapis Udara Dalam Rumah?

Perlukah Penapis Udara Dalam Rumah?

Betul ke penapis udara ni sangat penting untuk dipasang dalam rumah kita pada hari ini? Betul ke penapis udara ni jugak boleh membendung virus covid 19 dari tersebar dalam rumah?

Persediaan Udara Segar Dan Selamat Dalam Rumah

Sebagai seorang ibu dan ayah, tempat yang kita rasa paling selamat mestilah dalam rumah, betul? Atau pun setidak tidaknya, kita akan mewujudkan suasana selamat itu.

Tetapi, tahukah anda, sebenarnya kebanyakkan penyakit kita boleh dapat dari dalam rumah! Dan rumah juga merupakan tempat paling tercemar jika tidak di bendung dengan sewajarnya?

Bahan-bahan kimia yang meruap daripada cat dinding rumah.

  • Habuk & Kulat daripada karpet & perabot, makhluk-makhluk halus yang kita tak nampak ie virus & bacteria yang kita bawak balik ke rumah tanpa sedar dan daripada pets
  • gas-gas yang bahaya macam formaldehyde daripada peti ais, ubat nyamuk & serangga
  • asap rokok (kalau ada perokok la dalam rumah)
  • Masalah jerebu
  • Bau bauan dari pada kain baju yang dijemur indoor, dapur, tilam dan sofa dan bermacam macam lagi!

Jika rumah yang sentiasa tertutup, aircond ON 24jam, lagi teruk kadar pencemaran domestik.

Simptom Simptom Udara Dalam Rumah Tidak Bersih

Hidung Sentiasa Berair

Bayi dan kanak kanak paling mudah terkesan apabila udara dalam rumah tidak sihat.

Hidung mereka paling sensitif sebab dalam hidung kita mempunyai ribuan reseptor yang membantu kita bernafas dan menghidu. Sebab itulah kita memerlukan penapis udara didalam rumah.

Batuk Yang Kerap

Perasan tak anak anak kita kalau balik sekolah tiba tiba selsema, tiba tiba batuk.

Itulah tanda udara dalam rumah kita tercemar.

Ini boleh disebabkan kerana pengudaraan yang kurang baik didalam rumah, jadi itulah punca mereka kerap mengalami batuk

Bayi Kerap Demam

Apabila telah berlaku jangkitan kuman dalam badan, maka demam mulalah melanda si kecil.

Apabila anda memilih penapis udara yang mempunyai RBD Plasma dan juga HEPA filter, dengan izin Nya, sakit seperti ini dapat dijauhi.

Kita ikhtiar sehabis baik, insyaAllah ada penyelesaiannya.

Bayi Sesak Nafas

Simptom makin bertambah teruk apabila bayi kita mula mengalmi sesak nafas.

Inilah kepentingan HEPA filter didalam penapis udara. Ia mampu menapis habuk habuk dan germs pada saiz 0.01 micron.

Kulit Naik Gatal Gatal

Keadaan jadi lebih mencabar apabila kulit si manja naik ruam ruam merah kegatalan.

Dengan adanya kombinasi tapisan air mandian dan penapis udara, ia akan membantu si kecil pulih dengan pantas.

Fungsi Penapis Udara

Penapis udara mampu mengatasi masalah pencemaran didalam rumah dengan cara ia meneutralkan udara didalam rumah anda.

Penapis udara Lombok 3 sangat sesuai untuk diletakkan di ruang tamu sekaligus menghalang masuk bakteria dan virus kedalam rumah (dengan syarat posisi lombok 3 itu diletakkan ialah betul).

Jadi tugas CR ialah untuk educate anda cara penggunaan penapis udara dengan betul supaya kesan nya dapat di optimumkan.

Filter Filter Di dalam Lombok 3

Kesemua simptom yang CR sebutkan diatas tadi boleh dibendung dengan hanya menggunakan penapis udara coway lombok 3.

Penapis udara lombok 3 terdiri daripada 6 lapisan penapisan.

  1. Prefilter – Menapis habuk habuk kasar seperti rambut, pasir dan sebagainya.
  2. Fine dust filter – menapis saiz zarah 70 kali ganda lebih halus dari sehelai rambut.
  3. HEPA filter – Menapis asap asap rokok, nikotin dan tar serta gas gas berbahaya
  4. RBD Plasma – Membunuh bakteria dan deaktifkan virus dalam udara.
  5. Catalyst Filter – Menapis formaldehyde, toluene dan gas gas berbahaya yang lain
  6. Deodorisation Filter – Membuang bau bau yang tidak menyenangkan

Pollution Indicator Pada Lombok 3

Kelebihan lombok 3 ni ialah kerana ia dilengkapi dengan 2 jenis indicator.

Pertama: Particle pollution indicator.

Kedua: Gas pollution indicator.

Jika keadaan udara didalam rumah tidak segar, ia akan cepat berubah warna dan cepat cepat meneutralkannya semula.

Penunjuk Warna Pada Indicator Lombok 3

Warna biru pada lombok 3 menunjukkan kualiti udara dalam rumah sangat baik

Manakala warna merah menunjukkan kualiti udara sangat teruk.

Kan mudah bila ada penanda aras kualiti udara dalam rumah. Kita akan sentiasa alert keadaan udara serta kebersihannya.

Barulah si kecil boleh bermain dengan riang dalam rumah.

Kesimpulan

Jadi jika anda tanya kami, perlukah penapis udara disetiap rumah, jawapannya semestinya perlu!